TOP termékek

Blog

DUPLA KONVERZIÓS ONLINE UPS

2024.04.19 13:41
DUPLA KONVERZIÓS ONLINE UPS

DUPLA KONVERZIÓS ONLINE UPS

Termékismeret 4.

DUPLA KONVERZIÓS ONLINE UPS

Termékismeret 4.




Ez a típus a kilenc leggyakoribb hibát képes kezelni:



A dupla konverziós online UPS működése: 

Normál működési állapotban a táphálózatból érkező jelet az online UPS először „kivasalja” (egyenirányítja), majd ebből csinál egy szabályos szinuszos kimeneti jelet az inverter* segítségével. Az egyenirányított jel az akkumulátortelep töltésére is szolgál. A táphálózat zavarai vagy teljes hiánya esetén az UPS átkapcsolás nélkül akkumulátoros üzemmódból látja el a fogyasztókat energiával, inverteren keresztül. Mivel a fogyasztókat az inverter minden körülmények között stabilizált, folyamatos és azonos feszültséggel látja el, ezért nevezik az ilyen típusú UPS-t online működésű berendezésnek. A túlterhelés vagy a terhelésen érkező áramlökés ellen egy elkerülő (bypass) áramkör védi az UPS-t. Ez az áramkör lép működésbe a szünetmentes áramforrás meghibásodása esetén is, így biztosítva üzemzavar esetén a fogyasztók folyamatos, de már nem védett energia ellátását.

*inverter: ez egy olyan elektronikai alkatrész, ami az UPS-ben akkumulátor (vagy az akkumulátortöltő / egyenirányító) által biztosított egyenáramot átalakítja a védett fogyasztók számára megfelelő váltakozó árammá.

 

Az energiahatékonyság javítására egyes UPS-ek rendelkeznek energiatakarékos (ECO vagy green) üzemmóddal is, amely, ha megfelelő az UPS-be érkező hálózati feszültség, akkor azt közvetlenül a védett fogyasztóra kapcsolják, kiiktatva így a kettős konverzióból adódó energiaveszteséget. Ezáltal a teljesítménytényező megközelíti az ideális 1-et. Ezt szemlélteti az alábbi ábra:

 

inverter: ez egy olyan elektronikai alkatrész, ami az UPS-ben akkumulátor (vagy az akkumulátortöltő / egyenirányító) által biztosított egyenáramot átalakítja a védett fogyasztók számára megfelelő váltakozó árammá.

 

Gyakorlati terhelési tartomány: 1 kVA felett

 

Előnyök:

- Minden teljesítménytényező javításos (PFC) tápegységgel szerelt számítógép áramellátására alkalmas.

- Folyamatosan stabil, zavarmentes, tiszta szinuszos kimenet.

- Nincs átkapcsolási idő

- A legnagyobb hatásfok, így a leggazdaságosabb üzemeltetés.

- Párhuzamos üzemmódba kapcsolható több UPS (redundancia).

- Kitűnő feszültségszabályozás.

- Bővíthető áthidalási idő.

- Magas megbízhatóság.

- Kevéssé érzékeny a bementi tápellátásra.

- Kitűnő zavarszűrés.

- Frekvenciaingadozásra érzéketlen.

- A legérzékenyebb fogyasztók táplálására is alkalmas.

- A legnagyobb típusok képesek akár egész épületek szünetmentes áramellátására is.

 

Hátrányok:

- Nagy tömeg és helyigény.

- Jelentős bekerülési költség.

- 5 kVA alatt nem költséghatékony. 

 

Felhasználási terület: bármilyen célra használható, többek között a stabil, online szinuszos áramellátást igénylő számítóközpontok, szerverek, laborműszerek számára ideális.

 

Tekintse meg webáruházunkban az online UPS-einket!